Публикувано на: пт, Дек. 22nd, 2017

Новите винетки са на пазара, амбицията е да са последните във вид на стикери

На пресконференция в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) бе обявено, че продажбата на винетките за следващата година започва от днес. Те се надяват това да се последните във вид на стикери, а от 2019 г. само електронни винетки да има на пазара.

За да бъде реална надеждата им, е необходимо да заработи тол-системата за плащане от товарните автомобили, част от която са и електронните винетки. Проблема за забавянето на подписване на договор с изпълнителя е подаване  няколко пъти жалби по процедурата за изпълнител на проекта.

Предвижда се тол-системата да започне да функционира в рамките на 2018 г. По думите на председателя на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов през следващата година тя трябва да бъде изградена, а от началото на 2019 г. вече да носи сериозни постъпления.

„В момента има решение на ВАС, с което ни се разрешава предварително подписване на договора. Независимо от всичко ние ще изчакаме, на 29 януари е делото във ВАС по същество. След като завърши делото, има решение на съда по жалбите, които са подадени от участниците в тръжната процедура, ще стартираме подписването на договора или това, което реши ВАС“, заяви Атанасов на брифинга.

Цените на винетките са без промяна трета поредна година, като се въвежда и тримесечна винетка с цена 54 лева. Годишната винетка струва 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева.

 

Коментари

Автор

-